Bakgård i Haga, 1973. Bertil Goldberg, Totta Näslund, Tomas Forssell, Bernt Andersson och Bengt Blomgren med vänner. Till höger författaren Ragnar Strömberg.

1972 -MAJAKOVSKIJPROGRAMMET

1973 -GRUPPBILDER

1974 - TRAVEN, VAXHOLM och GÄRDESFESTEN

1975 - PÅ SCEN

1980 - FOTBOLL och NYA TIDER

HUR DET BÖRJADE

Nynningen startades i Göteborg 1971 av Bertil Goldberg och Tomas Forssell. Bertil jobbade som journalist på Borås Tidning, skrev lite texter och melodier till höger och vänster och för egen del var jag anställd som skådespelare vid experimentteatern Teater FEM som fanns huserad i gamla badhuset i Haga. Granne med teatern var allaktivitetshuset, eller Hagahuset som det hette. Det var väl där i vimlet som vi möttes.

Musiken var i första hand akustisk. Första framträdandet gjordes på Hagahuset under namnet
"Tomas & Bertil". Sic!... Vilket skönt bandnamn!!....... Under konserten ställdes ett antal oljemålningar ut på scen av okänd konstnär. Det var vårt första försök att kombinera musik med andra uttrycksmedel.

Hemma hos Bertil på Olviedalsgatan bodde stundom olika människor. Olivedalsgatan var en plattform, ett tillhåll, en oas, kalla det vad du vill. En stor ganska nersliten lägenhet med fyra, fem rum, ett kök och ett större vardagsrum. Det var här man möttes, sov över eller festade.

Torsten "Totta" Näslund bodde där. Han kom från Norrland, knegade i hamnen och han gillade Bob Dylan. Vi började spela tillsammans, först mer som trevliga jam, senare mer effektivt och vi fick ihop en repertoar. Tillsammans med Totta Näslund gjorde vi en inspelning i Hagahusets källare. Vi kunde inte kalla oss "Bertil och Tomas" längre. Gruppen fick namnet Nynningen, en ordlek med begrppet att "nynna"- och Göta Älvs mynning som går rakt genom Göteborg. Inspelningarna som bland annat innehöll en tonsättning av Majakovskij skickades till Musiknätet i Vaxholm (MNW) som blev intresserade och bjöd in till samarbete. Då hade Totta tappat lusten och valde att bara jobba i hamnen och Christer Öhman gick in på hans plats. Christer var sångare och trummis och kom från rockhållet. Han blev mer och mer akustisk och senare bildade han bandet Ariman.


Christer Öhman, Bertil Goldberg och Tomas Forssell
(bild: Kjell Lagerström)Den första skivan "Man mognar med åren" innehöll originallåtar av Bertil, Christer och mig och spelades in i maj 1972 och gavs ut senare på hösten samma år.
På väg hem från Vaxholm och inspelningen blev vi oense om politik, religion och dagsfrågor och trion splittrades nånstans på Västgötaslätten. Christer Öhman gick sin egen väg. Totta Näslund ändrade sig och kom tillbaka som sångare.
Jag hade fått tag i en pocketbok med dikter av den sovjetiske poeten Vladimir Majakovskij. Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt hade tolkat och översatt dikterna.
Poetens formspråk, de kraftfulla metaforer och den revolutionära glöden kändes ny och vital. Hans dikter passade det Göteborg som växte fram under sjuttiotalets första år. På sommaren tonsatte vi en handfull av Majakovskijs dikter och hösten 1972 repeterade vi in musikföreställningen "Majakovskijprogrammet" som turnerade om på gymnasier i södra Sverige. Detta material kom att ligga till grund för Nynningens andra skiva "För full hals" som spelades in och gavs ut på MNW under 1973.

Lite kuriosa är att ungdomsradion i Moskva på något sätt fick tag i ett vinylex och låtarna spelades för 80 miljoner lyssnare, sägs det.


På den första skivan, "Man mognar med åren", medverkade bland andra Bengt Blomgren och Bernt Andersson, två Göteborgsmusiker som framförallt gjort sig kända i Gin House Blues Band. Här fanns också Anders Melander från Nationalteatern, Tord Bengtsson från Arbete och Fritid och Bo Johannson som spelade bas på två av skivans elektrifierade låtar.

En av de första större festivalspelningar som Nynningen gjorde var i Sjömarken utanför Borås på en musikfest 1972. Där medverklade bland andra Turid och Blå Tåget. Här nedan är några bilder från det tillfället.

Bilder är publicerade med tillstånd av Per-Olof Svensson, Borås.
Fler läckra tidsenliga bilder kan man se på hans hemsida:
www.pelle fotograf.comBernt Andersson och Bengt Blomgren


Bengt Blomgren och Tomas Forssell


Christer Öhman, Bertil Goldberg och Bernt Andersson


Tomas Forssell


Bengt Blomgren

Tomas Forssell, Bengt Blomgren och Christer Öhman